Jos joku on kotisivuja ehtinyt seuraamaan on varmasti huomannut Neekan terveystulosten päivityksen. Niin ja vaihdettiinhan ne kotisivut uudelle palvelimellekkin ;) Ulkoasua halusin selkeämmäksi. Siirsin tarkemmat ja laajemman informaation erikseen ja siivosin koirien omat sivut niin, että niistä helposti löytäisi olennaisimman.

Joka tapauksessa ajattelin meidän elämää seuraaville vähän kertoa, mitä tuo silmätulos nyt käytännössä tarkoittaa.

Neeka silmätarkastettiin helmikuussa ja sillä todettiin kortikaalinen katarakta - suomeksi kaihi. Löydös tehtiin vasemmasta silmästä ja se oli hyvin pieni. Eläinlääkärin mukaan kaihi on Neekalla tyypiltään sellainen ettei koskaan täytä koko silmää ja saattaa edetä hyvin hitaasti - eli Neeka tulee aina jonkin verran tuolla silmällä näkemään. Lisäksi eläinlääkäri piti hyvin epätodennäköisenä, että toiseen silmään enää mitään tulisi.

Neekan kannalta kaihitulos on aika merkitsemätön. Sen pitäisi tuosta määrästä vähintään satakertaistua ennemmin tuhatkertaistua ennen kuin se vaikuttaa Neekan näkökykyyn. Eli siinä vaiheessa, kun toisen silmän näkökyky alkaa olla heikko on Neeka jo niin vanha, että se pärjää vähemmilläkin silmillä ;) Ja jos toinen silmä tippuu pelistä pois, on Neekalla aina jäljellä toinen normaalisti näkevä silmä.

Jalostuksen kannalta tilanne on tietysti toinen - toisia pentuja ei Neekalla ole järkevää tämän tiedon valossa enää tehdä.

Tulokseen tulee tietenkin suhtautua vakavasti. Kaihi on kaihi ja piste.

Mitään hysteeriaa tästä kuitenkaan ei jalostuksenkaan kannalta vedetty. Neeka sekä Neekan jälkikasvu tullaan tutkimaan säännöllisesti ja pentueen poikien jalostuksen kanssa odotellaan hiukan pidempään. Neekallahan kaihi puhkesi vasta kolmen ikävuoden jälkeen ja vuoden iässä silmät olivat terveet. Lisäksi jatkojalostuksessa yhdistelmän valinnassa asia on entistä tarkemmin otettava huomioon.

Minä en nyt kuitenkaan Neekan pentua itselleni tule saamaan.  Aiemmat suunnitelmat toisesta houkuttelevasta yhdistelmästä ovat siis päivä päivältä vahvistuneet ja viimein varmistuneet viimeisen vuoden sisällä :)

Niin. Minun täydellisellä Neekalla on nyt siis kaihi, joka on aika harvinainen islantilaisella. Mutta jos joku "vika" on pakko ottaa niin ennemmin elämme tämän kanssa, kun sellaisen ongelman, josta on arkeen jatkuvaa haittaa. Islantilaisten terveystutkimusten osalta, olen omakohtaisen kokemuksen jälkeen sitä mieltä, että silmätutkimuksen uusiminen on suotavaa. Ja on järkevää pitää voimassaolo aika siinä kahdessa vuodessa.