Nyt on sitten näytön paikat edessä.

Tokon SM kisat järjestetään 11.-12.7. Kangasalassa. Olemme lähdössä sinne joukkueena edustamaan islanninlammaskoiria. Saattaisi nolottaa hakea 0- tulosta kilpailukirjaan, joten nyt alkaa treeni.

Ennen tuota viikonloppua käyn yhdessä tokokokeessa hillitsemässä omaa päätäni ja lisäksi osallistun viikkoa ennen isoa koitosta Tommy Wirenin tokokoulutukseen. Edessä on myös kirjastokäynti: miten hillitsen jännityksen...

Ensimmäinen askel on saada koiran vire yhteiseen tekemiseen sellaiselle tasolle, että se jopa tuossa tilanteessa, kun en kuitenkaan itseäni hillitse, toimisi. Lääke tähän on se, että minun kanssa treenaaminen on maailman parasta puuhaa. Koira jää sisätiloissa täysin huomiotta paitsi silloin, kun treenaamme. Kentällä tehdään lyhyitä treenejä. 10-15minuuttia maksimissaan. Joka päivä treenataan 2-3 kertaan. Jos koira on väsynyt tai selvästi alavireinen sen kanssa ei tehdä. Yritän siis ihan itse osata lukea koiraani niin hyvin, että tiedän kannattaako ja jos kannattaa niin mitä kannattaa. Lisäksi mietin palkkausta. Sitä mikä innostaa ja toimii parhaiten mihinkin liikkeeseen.

Toinen askel on miettiä loppuun asti mitä tehdään. Enää en harjoittele liikkeitä niin, että ne sujuvat puolitiehen tai "tarpeeksi hyvin". On vain yksi oikea ja, että sen toteuttaminen onnistuu, pilkon kaikki tutut tokoliikkeet takaisin pikkuriikkisiin pätkiin, jotka sitten pikkuhiljaa kasataan.

Kolmantena juttuna on ongelmakohtien uusi treeni. Eli se mikä ei ole tähän asti sujunut otetaan tarkkaan syyniin. Esimerkiksi luoksetulon eteentulo harjoitellaan ihan uutena juttuna, uusin keinoin ja uusin käskyin.

Neljäntenä kokoan liikkeistä ja osista kokonaisuuden, jonka kestoa treenataan pikkuhiljaa tarpeeksi pitkäksi.

Lisäksi sitoudun koirani ohjaajana siihen, että perusasennossa ollaan aina kontaktissa, koira ei saa kentällä toruja ollenkaan, en pidä yhtä päivää pidempiä taukoja, ymmärrän että suhteemme on treenissä tärkeintä ja että onnistuminen vaatii minulta 110% keskittymistä!

Toivottavasti näillä eväillä päästään onnistumiseen.