Niin kuten kaikki muutkin valveutuneet koiraharrastajat myös minä katsoin eilisen Silminnäkijän ohjelman pentutehtaista ( http://areena.yle.fi/video/1638706 ) ja toivoin kädet ristissä, että monet sekarotuisesta / rekisteröimättömästä pennusta haaveilevat katsovat sen myös.

Koirien rekisteröintimäärät vuosittain nousevat. Siitä voi suoraan päätellä myös rekisteröimättömien suosion kasvun. Pahin sivuvaikutus ovat nämä pentutehtaiden tuotokset. Varsinkin kääpiökoirat käyvät kaupaksi. Ne ovat kalliita, joten kuluissa säästetään pelastamalla se pieni karvakuono rajan toiselta puolelta. Pentutehtaita kuvattiin tuossa ohjelmassa hyvin; keskitysleirit, joissa koiria käytetään pentukoneina.

Mutta kyllähän noita paperittomia sekarotuisia / "rotukoiria" saa muualtakin. Miksi hankkia paperiton koira? Vaikka se tulee kotikäyttöön, niin rekisteröintitodistuksella voi sentään taata jotain pennun lähtötilanteesta ja emon sekä pentujen oloista. Kustannukset eivät voi olla syy yhdenkään koiranpennun paperittomuuteen. Rekisteröiminen maksaa kalleimmillaan vain 70 euroa. Ja se on pieni kustannus jos kasvattaja on hoitanut kaiken niin kuin asiastaan kiinnostunut kasvattaja hoitaa.

Jos koiranpentua ei ole rekisteröity on aina syy kysyä: Miksi? Onko emää pennutettu liian tiheästi? Onko emä ja isä liian läheistä sukua toisilleen? Onko pennun emässä tai isässä jotain sellaista perinnöllistä vikaa, ettei niitä olisi järkevää käyttää jalostukseen? Tai pahimmassa tapauksessa, haluaako kasvattaja vain saada tuloja pennuista, välittämättä millaisessa kunnossa ja millä tavalla hoidettuina ne maaimalle lähettää?

En väitä, etteikö myös rekisteröity pentu voisi olla peräisin kyseenalaisista oloista. Sekin on mahdollista. Ja koska lemmikin ja koiran ottoon sisältyy muutenkin niin paljon riskejä, niin miksi maksimoida nämä riskit ottamalla koira, jonka alkuperästä, elinoloista ja terveydestä ei ole mitään takeita. Ota aina selvää pentusi kasvattajasta, pentusi alkuperästä, pentusi vanhemmista ja rodusta. Kysyminen ei varmasti nujerra koiraharrastuksesi alkua vaan saat apua aloittaa se onnistuneesti!

Tässä viimeisen puolen vuoden aikana olen saanut ilokseni huomata, että monet koiran hankintaa harkitsevat ystävät ja tuttavat, ovat kääntyneet puoleeni. Toivottavasti olen osannut olla edes jotenkin avuksi. Tärkeintä kuitenkin, että kaikki näistä kyselijöistä ovat olleet erittäin valveutuneita ja perehtyneitä asioihin etukäteen. Ilo huomata, että ehkä joku päivä pentutehtaat ovat tarpeettomia!