Maanantaina päätettiin uskaltautua Joensuun palveluskoirien hakutreeneihin. Neeka ei ole nyt toiminut pariin päivään yhtään, joten lähinnä halusin itse nähdä miten touhu oikeasti käytännössä toimii ja miten lähden koiran kanssa itse harjotteita tekemään.

Eilen oli aikamoinen koiranilma. Mutta ihanan raikkaan sateen ja kovan tuulen takia loistava keli treenailla hakua. Porukka halusi tehdä paikallaolleille uusille koirille ehdottomasti tuuliharjoitteen. Eli maalimies meni metsään piiloon niin, että lähdimme etsimään häntä vastatuuleen. Näin tuulen mukana tuli haju maalimiehestä koiran nenään helposti.

Muun porukan kanssa kuljimme koiran kanssa metsässä maalimiestä kohti kaartaen. Koira pidettiin hihnassa kunnes se selvästi merkkasi haistaneensa maalimiehen, päästettiin sitten irti ja annettiin itsenäisesti löytää. Maalimies sitten syötteli ja kehui koiraa paaaaaljon, kunnes ohjaaja käveli sen luo ja kytki.

Teimme Neekalle kolme samanlaista harjoitusta, jokaisen harjoituksen eri ihmisellä. Ja joka kerta se merkkasi minulle selvästi nostamalla nenänsä ilmaan, milloin haistoi ihmisen. Kaksi ensimmäistä harjoitusta olivat upeat! Se loikki "peurahypyillään" maalimiehen luo ja oli aivan innoissaan. Toisessa harjoituksessa näin selvästi, miten koira siksakkasi hajukiilan reunoja myöten, kunnes paikallisti hajun lähteen. Upeaa ja ihanan näköistä työntekoa!

Viimisessä harjoituksessa Neekan mielenkiinto ehti jo vähän lopahtaa. Päästin sen irti heti hajun merkkaamisen jälkeen ja se lähti heti hajulle mutta pysähtyi matkalla pissille... Onneksi jatkoi kuitenkin edellisten kertojen innolla maalimiehen luo ja saimme lopettaa harjoituksen koiran iloon.

Loppuillasta sain itse olla kisaavien koirien maalimiehenä ja näin sekä haukulla että rullalla löydetyn ihmisen ilmaisevan koiran. Kyllä syttyi innostus! Ensi maanantaina menemme taas ja tässä välillä ajattelin ottaa pari pientä eilen tehtyä harjoitusta. Suosittelivat tekemään 2-3krt viikkoon alkuun, että koira pääsee nopeammin jyvälle ja kehittyy.

Haku oli siitä ihanaa, että meillä olisi myös laji, missä Neeka saa käyttää nenää ja missä minä en koko ajan sähläisi sen suoritusta vaan se saisi tehdä itsenäisesti. Katsotaan nyt minkä verran ehdimme ennen pentuja tehdä mutta homma jatkukoot sitten niiden jälkeen.